Nog een DE-III naar het museum

Op maandag 18 februari 2010 kwam er een tweede DE3 in het Museum binnen. Er zit zo’n 27 jaar leeftijdsverschil tussen de oude grijze DE3 27 en de DE3 114 en gelukkig zou de nieuwkomer nog in actieve dienst kunnen worden bewonderd.

De fraaie 114 tijdens zijn eerste inzet als Heimwee Expres kort na vertrek uit Hilversum. (Foto: onbekend)De gele kleur maakte plaats voor de bekende rode Plan U-kleur waarmee deze diesels vanaf 1961 in dienst kwamen. Niet alleen de rode kleur kwam terug, maar ook de emaille nummerborden. Sinds 2001 werden er al onderdelen bewaard van afgevoerde soortgenoten. Op de Amersfoortse Bokkeduinen waar veel andere DE3-en werden voorbereid op hun sloop werd het nodige gestript en met vol beladen auto’s allemaal naar Blerick gebracht, op dat moment de standplaats van de 114. Eén van de laatste klussen in Blerick aan de 114 was het verwisselen van de remblokken van een draaistel onder de motorwagen, maar daarna was het treinstel klaar voor de overbrenging naar Utrecht. Het in rood overschilderen zou eigenlijk in Blerick hebben plaats gevonden maar als gevolg van de weersomstandigheden moest dat op een betere plaats gebeuren. Het werd het museum waar het publiek ‘live’ de metamorfose van de 114 heeft kunnen meemaken. De rode 114 werd in februari 2010 al ingezet in de Heimwee Expres naar Hilversum.

 

 

Hits: 3208

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Dit zijn kleine bestanden met gegevens die op de harde schijf van uw computer worden opgeslagen of in de sessie van uw browser staan. Met behulp van cookies meten wij bezoekersaantallen en verbeteren wij de werking van de website. Klik op 'Akkoord' om deze melding te sluiten.