Achter de schermen

Woensdagavond 16 november 2016, na sluitingstijd, werden ruim vijftig Vrienden ontvangen in de ‘Centrale’ in het Spoorwegmuseum voor een bezoek aan Wereld 3. Ze stonden daar oog in oog met de doorgaans in het donker staande locomotief 6317.

Achter de schermen (1).Bijzondere activiteit

Bij het begin van deze bijzondere gebeurtenis werd namens het bestuur van de Vereniging nog eens toegelicht dat het de bedoeling is regelmatig bijzondere activiteiten voor de Vrienden te organiseren. Een bezoek aan Wereld 3 en natuurlijk de daar staande locomotieven 6317 en de Bergkoningin was het eerste initiatief in dit verband. Uit de die avond maar ook later ontvangen reacties maakt het bestuur op dat men het zeer op prijs heeft gesteld. “Zo heb je het gevoel dat je er bij hoort” was een gehoorde reactie. Maar ook “door dit soort activiteiten heeft het zin lid te zijn van de Vereniging”. En dat was precies de bedoeling van het bestuur: de Vrienden het gevoel geven dat ze iets bijzonders kunnen meemaken, iets dat voor de ‘gewone bezoeker’ niet is weggelegd.
Achter de schermen (3).

Lezing

De avond werd geopend met een duo-lezing door Remmo Statius Muller en Martin van Oostrom die beiden gerekend mogen worden tot experts op het gebied van stoomlocomotieven, Martin is de auteur van het standaardwerk over de 6300. Hun kennis kwam tot uiting in het verhaal waarin o.a. werd ingegaan op de totstandkoming van het ontwerp van de 6300, de prestaties en ook de vergelijking met andere Europese locomotiefseries. Dit alles natuurlijk verluchtigd met een mooie powerpoint presentatie.

Achter de schermen (2).Rondleiding

Na de lezing werd het gezelschap in groepjes van tien door Peter-Paul de Winter (Hoofd Collecties van Het Spoorwegmuseum) meegenomen naar de nu geheel verlichte Wereld 3. Een voor velen verbazingwekkende wandeling door het normaal in het donker gehulde vertrek. Nu kon men zien hoe de ‘karretjes’ zich via de hellingbanen bewegen, hoe fraai de mockups (bijvoorbeeld de DE3) er in het licht uitzien, maar natuurlijk ook hoe de 6317 en de Bergkoningin staan opgesteld. Het op deze wijze ‘achter de coulissen’ kijken was een door iedereen gewaardeerd slot van een boeiende avond. Gezien het aantal aanmeldingen, waarbij gezien de ruimte een maximum van vijftig was gesteld, kan worden overwogen volgend jaar een herhaling van dit bezoek te organiseren.

Hits: 4116

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Dit zijn kleine bestanden met gegevens die op de harde schijf van uw computer worden opgeslagen of in de sessie van uw browser staan. Met behulp van cookies meten wij bezoekersaantallen en verbeteren wij de werking van de website. Klik op 'Akkoord' om deze melding te sluiten.