Opening modellenmagazijn

Het Spoorwegmuseum opent op 4 juli 2018 het “Modellenmagazijn”.
In dit modellenmagazijn zal een selectie worden getoond van de vele fraaie trein- en locomotiefmodellen die het Museum rijk is.

Zie ook: Projecten, tabblad 2018

Opening tentoonstelling "Baanbrekend Design: 50 jaar NS huisstijl"

Ontwerper Gert Dumbar (r) en NS President Directeur Rogier van Boxtel bekijken als eersten de tentoonstelling “Baanbrekend Design” die in het museum treinstel 876 is ingericht. (Foto: Peter van Dorp)In aansluiting op de bijzondere rit van museumtreinstel 876 op zaterdag 26 mei, werd in het Spoorwegmuseum een tentoonstelling geopend, speciaal gewijd aan 50 jaar NS huisstijl. Na afloop van de rit van Leiden via Alphen a/d Rijn en Utrecht Centraal naar het Spoorwegmuseum, werd de 876, representant van het de eerste gele treinen destijds, het museum in gerangeerd.

Tegelijkertijd werd in de Theaterzaal van het museum door RTV Utrecht een documentaire getoond over de ontstaansgeschiedenis van de NS huisstijl. De ontwerper van het nieuwe NS logo, de nieuwe kleurencombinaties voor het materieel, de pictogrammen en de typografie, de heer Gert Dumbar, behoorde tot de sprekers. In een levendig betoog vertelde hij hoe zijn bureau destijds de opdracht verwierf en wat de “randvoorwaarden” waren die de al in 1966 ingestelde werkgroep voor een nieuw logo en een nieuwe presentatie van NS aan de ontwerpers meegaven.

Gert Dumbar vond overigens wel dat -met het introduceren van de kleuren wit en blauw als hoofdkleuren voor het nieuwe stoptreinmaterieel waarbij nog slechts de deuren geel zijn- een zekere verwatering van zijn oorspronkelijke ontwerp gaande was. Hij nodigde de ook aanwezige President Directeur van NS, de heer Roger van Boxtel, uit “de stofkam door het oorspronkelijke ontwerp te halen”. Roger van Boxtel “pakte de handschoen op”. We zijn benieuwd wat een verder contact tussen deze twee heren voor moois gaat opleveren.

Na het spreken van diverse lovende woorden over het 50 jaar oude ontwerp dat nog altijd modern en krachtig in de publieke ruimte stáát, liepen alle genodigden naar de 876 waar de tentoonstelling dan eindelijk kon worden bezichtigd. De kleine maar zeer interessante presentatie is in treinstel 876 te bewonderen tot en met 28 oktober 2018.


Baanbrekend design: 50 jaar huisstijl NS

Wachten op de tegenligger dus een mooie fotostop in Alphen a/d Rijn, 26 mei 2018. (Foto: Peter van Dorp)Speciale rit Leiden - Alphen – Utrecht (- Maliebaan)

Op zaterdag 26 mei jl werd door treinstel NSM 876 een bijzondere rit gereden van Leiden via Alphen a/d Rijn naar Utrecht en uiteindelijk het Spoorwegmusem aan de de Maliebaan. Aanleiding was het memorabele feit dat NS in mei 1968 haar nieuwe huisstijl introduceerde op de gloednieuwe treinstellen plan V3. Dat deed NS op het traject Leiden - Woerden – Utrecht waar met ingang van de nieuwe dienstregeling 1968 de dienst aanmerkelijk werd versneld.

Treinstel 876 was voor de gelegenheid door de vrijwilligers van het Spoorwegmuseum flink onder handen genomen: het treinstel maakte een perfekte indruk. Door een extern bedrijf is de Plan V in de week voor de rit opnieuw uitwendig geschilderd.

De rit was uitsluitend toegankelijk voor genodigden. Onder de genodigden enkele tientallen Vrienden: het lidmaatschap van de Vereniging Vrienden van het Spoorwegmuseum heeft zo z’n voordelen!