Overdracht DM’90 aan Het Spoorwegmuseum

Stationnement NSM 3426 Den Haag C tijdens de Vriendenrit 2018. (Foto: Piet Meijer)Vrienden kunnen meerijden! Sluitingsdatum aanmelden: vrijdag 24 augustus.

Woensdag 29 augustus is het eindelijk zo ver: de DM’90 wordt formeel overgedragen aan het Museum. Het treinstel komt ’s morgens uit Blerick naar Amersfoort waar zal worden getankt. Dan gaat het treinstel naar Utrecht Maliebaan en komt daar rechtstreeks binnen op het museumterrein.

Voor de treinspotters onder de lezers enkele tijdstippen: vertrek Venlo (9.45 u; spoor 6), Blerick vertrek 9.51 u (spoor 3), een lang stationnement in Den Bosch (10.52 u – 11.42 u, spoor 6b), vervolgens Geldermalsen (11.59 u – 12.03 u; spoor 3a) en Utrecht CS (12.24 u – 12.28 u; spoor 9) en Amersfoort (aankomst 12.46 u; spoor 7). Na de tankbeurt vertrekt de Buffel om 13.49 u (spoor 4a) naar de Maliebaan (aankomst 14.21 u).                              

Voor de Vrienden van Het Spoorwegmuseum bestaat de unieke gelegenheid een gedeelte van de rit mee te maken. Er kunnen 50 Vrienden mee. De keus moet gemaakt worden tussen de trajecten Den Bosch-Amersfoort of Amersfoort-Maliebaan. Aanmelden via het ledengedeelte.


 

Opening modellenmagazijn

Het Spoorwegmuseum heeft op 4 juli 2018 het “Modellenmagazijn” geopend.
In dit modellenmagazijn wordt een selectie getoond van de vele fraaie trein- en locomotiefmodellen die het Museum rijk is.

Zie ook: Projecten, tabblad 2018


 

Opening tentoonstelling "Baanbrekend Design: 50 jaar NS huisstijl"

Ontwerper Gert Dumbar (r) en NS President Directeur Rogier van Boxtel bekijken als eersten de tentoonstelling “Baanbrekend Design” die in het museum treinstel 876 is ingericht. (Foto: Peter van Dorp)In aansluiting op de bijzondere rit van museumtreinstel 876 op zaterdag 26 mei, werd in het Spoorwegmuseum een tentoonstelling geopend, speciaal gewijd aan 50 jaar NS huisstijl. Na afloop van de rit van Leiden via Alphen a/d Rijn en Utrecht Centraal naar het Spoorwegmuseum, werd de 876, representant van het de eerste gele treinen destijds, het museum in gerangeerd.

Tegelijkertijd werd in de Theaterzaal van het museum door RTV Utrecht een documentaire getoond over de ontstaansgeschiedenis van de NS huisstijl. De ontwerper van het nieuwe NS logo, de nieuwe kleurencombinaties voor het materieel, de pictogrammen en de typografie, de heer Gert Dumbar, behoorde tot de sprekers. In een levendig betoog vertelde hij hoe zijn bureau destijds de opdracht verwierf en wat de “randvoorwaarden” waren die de al in 1966 ingestelde werkgroep voor een nieuw logo en een nieuwe presentatie van NS aan de ontwerpers meegaven.

Gert Dumbar vond overigens wel dat -met het introduceren van de kleuren wit en blauw als hoofdkleuren voor het nieuwe stoptreinmaterieel waarbij nog slechts de deuren geel zijn- een zekere verwatering van zijn oorspronkelijke ontwerp gaande was. Hij nodigde de ook aanwezige President Directeur van NS, de heer Roger van Boxtel, uit “de stofkam door het oorspronkelijke ontwerp te halen”. Roger van Boxtel “pakte de handschoen op”. We zijn benieuwd wat een verder contact tussen deze twee heren voor moois gaat opleveren.

Na het spreken van diverse lovende woorden over het 50 jaar oude ontwerp dat nog altijd modern en krachtig in de publieke ruimte stáát, liepen alle genodigden naar de 876 waar de tentoonstelling dan eindelijk kon worden bezichtigd. De kleine maar zeer interessante presentatie is in treinstel 876 te bewonderen tot en met 28 oktober 2018.