Presentatie over rijtuigen ‘Plan D’ op 24 april 2019

door Peter van der Vlist

Vorig jaar oktober was het veertig jaar geleden dat de rijtuigen ‘Plan D' buiten dienst gingen. De wat oudere Vrienden hebben mooie herinneringen aan deze karakteristieke rijtuigen, waarvan de AB 7709 in ons museum te zien is. Het park stalen rijtuigen was na de oorlog zodanig uitgedund dat bij Beijnes en Werkspoor 70 rijtuigen werden besteld, bekend onder de naam ‘Plan D’. Deze turquoise rijtuigen gingen dienst doen achter de in de jaren vijftig geleverde nieuwe elektrische locomotieven.
Ingaande de winterdienstregeling 1978 kwam er een eind aan de inzet van dit mooie materieel. De acht tot stuurstandrijtuig verbouwde restauratierijtuigen hielden het tot in de jaren tachtig vol in de Benelux. Op 1 oktober 1978 werd door de NVBS een imponerende afscheidsrit gereden en initiatiefnemer en organisator Peter van der Vlist vertelt deze avond aan de hand van vele foto’s over deze bijzondere rit, over de voorbereidingen en het overleg over de vele logistieke knelpunten. De 1305 met een sleep plan D. (Foto: onbekend)Het was namelijk een bijzondere rit met een variëteit aan types trekkrachten (w.o. stoom) voor de uit zeven rijtuigen bestaande Plan D-trein.
Om het historische aspect van dit karakteristieke materieel, dat in de hoogtijdagen tot ver in Europa te zien was, te belichten komen ook vele facetten uit de beginperiode aan de orde. U ziet behalve foto’s van de bouw bij Werkspoor ook een groot aantal fraaie foto’s uit de jaren 1950 – 1970 met soms indrukwekkende treinsamenstellingen van alleen Plan D-rijtuigen. Ook de bijzondere activiteiten van het materieel komen aan de orde, bijvoorbeeld het verblijf bij de Stoomstichting Nederland en natuurlijk het ‘tweede leven’ in de Beneluxdienst. Het wordt een interessante avond met veel herinneringen aan de ‘Dirken’. De presentatie vindt plaats op 24 april van 19.00 u tot 21.30 u, opnieuw in de wachtkamer Derde Klasse.

U kunt zich hier aanmelden voor deze boeiende presentatie!


Onze website maakt gebruik van systeem cookies! Deze dienen alleen ter optimalisatie van het functioneren van de site. Klik op 'Akkoord' om deze melding te sluiten.